ibland blir jag alldeles hänförd av dessa små visuella vardagsbeslut…Tänk en enkel detalj som att välja tekopp. Det finns flera koppar att välja mellan i skåpet, trots det har vi ofta våra favoriter. Somliga koppar används oftare än andra, av varierande skäl. Idag valde jag en tekopp med motiv av vinröda vinrankor. Ur den drack jag ett te som heter röd söder med blommig smak av jordgubb, apelsin och rosenblad. Tekoppen bidrog till estetiken på köksbordet och utgjorde en trivsam visuell tedrickarstund.

Ett kännetecken för vår visuella kultur är att vi visualiserar verkligheten, vi gör den till estetik. Jag har ju redan hunnit dricka upp mitt te, men bilden av tekoppen finns kvar. Bilden är dock ingen spegelbild av verkligheten, då den är redigerad och iscensatt genom att bli fotograferad på en annan plats än där jag satt. Men jag drack mitt te ur koppen och jag tog ett visuellt vardagsbeslut genom att välja just denna tekopp.

Ja, så här är det att vara bildnörd och intresserad av bildteori. Jag kan bli hänförd av de där små sammanhangen och bygga långa utläggningar för att förklara och ifrågasätta det uppenbara på ett så precist sätt som möjligt. Och plötsligt har jag svävat iväg från uppsatsskrivandet alldeles för mycket- då gäller det att nysta i den röda tråden och hoppas på att finna vägen tillbaka till utgångspunkten.