Jag gillar att läsa Sydsvenskans papperstidning, det är liksom något visst med det där prasslande tidningsljudet i kombination med trycksvärtan på det spröda pappret. Bilderna som lockar, skrämmer, tråkar ut eller lämnar mig oberörd…dem är lite magiska. Serierna, dikterna och de små citaten och framförallt de viktiga nyheterna. Jag känner mig någorlunda säker på att det jag läser är sant när jag läser Sydsvenskan, men självklart är jag alltid granskande – det ska man ju vara.

Lärarträffen på Sydsvenskan bjöd på föreläsningar om vikten av att arbeta med journalistik och hur detta kan tillämpas i skolan. Diskussion om skillnaderna mellan papperstidning och webbtidning. Nu hade jag ju hoppats på mer bildinriktad info, men den info vi fick var givande och Maja Ljung som tipsade oss om att undersöka genusapekten var inspirerande att lyssna på, fast det va å andra sidan Daniel Sandström och Gustav Gatu också…

En problematik som berördes var att det i framtiden kanske kommer att kosta att läsa tidningen på nätet och det ser jag som ett problem! Jag ser det som en mänsklig rättighet att varje människa ska ha möjlighet att ta del av nyhetsflödet. Alla dem som inte har råd att prenumerera eller som inte har föräldrar som vill prenumerera – hur ska de då ta del av nyheterna?Ska de hänvisas till reklamsubventionerade gratistidningar? dem är jag ärligt talat kritisk mot. Min förhoppning är då att alla seriösa nyhetstidningar delar ut webbrättigheter och pappersupplagor i skolor och på bibliotek så att nyheterna fortsätter att vara tillgängliga för alla!

Och Maja Ljung inspirerade mig att gå hem och räkna antalet bilder av män respektive kvinnor i dagens tidnining. Och hör och häpna vad jag blev förvånad av resultatet som visade 40 bilder av/med kvinnor och 70 bilder av/med män. Bilder där både män och kvinnor förekommer hoppar man över. Visst hade jag mina aningar om att männen skulle vara överrepresenterade men inte till denna grad. Det här får vi göra något åt, eller vad säger ni?

förresten…Jag gillar den höga byggnaden som liksom strävar uppåt och alla fönster som ger möjlighet till både utkik och insyn.